Děvčata z pokoje 28 - výstava v synagoze otevřena

16.05.2016 07:34

 

Třetí neděli v květnu se každoročně koná v Památníku Terezín pietní akt k uctění památky obětí nacistické perzekuce. Symbolicky ve stejný den byla letos  pro veřejnost otevřena nová výstava i ve strážnické  synagoze s názvem  Děvčata z pokoje 28.  Putovní výstava zapůjčená ze Židovského muzea v Praze dokumentuje život a osudy lidí, jenž  během druhé světové války strávili část svého života v terezínském ghettu. 

     Děti tam byly  izolovány od svých rodičů v tzv. heimech, dívčích a chlapeckých domovech. Na pokoji číslo 28 se vystřídalo na šest desítek děvčat ve věku kolem 13 let. Žily ve stísněných podmínkách, třicet v jedné místnosti, spaly na tříposchoďových kavalcích. I přes péči vychovatelek  nemohly být  dívky uchráněny  před temnými stránkami ghetta, odloučením od rodičů, psychickým a fyzickým strádáním, před transporty do koncentračních táborů a konfrontací se smrtí. Děti se tam přesto tajně učily, pokoušely se smysluplně trávit volný čas, navazovaly přátelství. Ze šedesáti dívek, které postupně prošly pokojem 28, jich válku přežilo patnáct, některé v Terezíně, jiné v koncentračních táborech nebo na pochodech smrti.

      Jejich osudy sepsala německá spisovatelka a novinářka Hannelore Brenner-Wonschicková,  která se setkávala  s pamětnicemi,  sbírala vzpomínky a shromažďovala dokumentační materiál, na základě kterého vznikla kniha Děvčata z pokoje 28, L410, Terezín a později putovní výstava, kterou máte nyní možnost shlédnou i ve Strážnici.

V interiéru synagogy se mohou zájemci rovněž obeznámit s pohnutými osudy obyvatel strážnické židovské obce. Výstavy jsou doplněny obrazy Vladimíra Gregora. 

Mezi prvními návštěvníky nové výstavy byl   pan Lindsay Offer / nar. na Novém Zélandu /, který nyní žije v z Londýně,  jehož předkem byl místní židovský  občan Karl Jacob Mittler / nar. Strážnice 1850 /.

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode