Výročí Komenského připomíná výstava

29.03.2017 09:07

 

     V letošním roce si připomínáme  425. výročí narození jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů, zakladatele moderní pedagogiky Jana Amose Komenského (28.3. 1592 – 15.11. 1670).  Město Strážnice se může pyšnit tím, že patří k místům, kde část svého života slavný učitel národů pobýval. Přestože   Komenský žil ve Strážnici pouze krátce  v letech 1604 – 1605, kdy zde studoval na bratrské škole, lze ve městě nalézt celou řadu památek, které na Komenského pobyt poukazují.

     Na náměstí Svobody, před Městským muzeem je umístěna socha J. A. Komenského. Autorem této nepřehlédnutelné dominanty náměstí je významný strážnický rodák, akademický sochař Miroslav Hudeček, který byl v roce 1979  pověřen  k vytvoření bronzového pomníku. Již v roce 1980 dokončil sochař studii sedící postavy, samotná realizace v hlíně poté probíhala v následujících dvou letech, o rok později byla socha odlita a v roce 1984 osazena na strážnické náměstí.

       V místech piaristického kostela a kláštera se dříve nacházel komplex bratrských budov. V roce 1957 zde byl proveden archeologický výzkum a poté  byl vytvořen Památník bratrského školství, který byl počátkem 90 let 20 století rozšířen. Upravený památník s bustou Komenského  byl zpřístupněn v květnu 1992.

     Rovněž ve stále expozici Městského muzea můžete v prvním patře nalézt část věnovanou  bratrskému školství a Komenskému a po Komenském je ve Strážnici pojmenována i jedna z ulic. Další připomínka na Komenského pobyt je ve Skalické ulici, kde se původně nacházel dům ve kterém Komenský počátkem 17. století bydlel. Dnes tam stojí dům s pamětní deskou,  připomínající tuto událost.

    Muzejní a vlastivědný spolek ve Strážnici je zapojen do projektu Komenského cesty, který  spojuje instituce a místa spjaté s Komenského pobytem. Od počátku dubna máte  možnost navštívit v Městském muzeu putovní výstavu s názvem „Jak chtěl změnit svět“.Výstava která seznamuje blíže veřejnost s osobností Komenského, byla připravena v muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě  a je doplněna exponáty z našeho muzea a od soukromých sběratelů.

    

Výstava „Jak chtěl změnit svět“ potrvá v Městském muzeu do 25. června.

  

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode