28.10.1918

27.10.2010 09:09

 

Po vyhlášení samostatnosti Československa 28.10.1918 se konaly ve městech i v obcích oslavy, slavnostní průvody a bohoslužby, lidé jásali nad nabytou samostatností i nad koncem války.

A jak tehdy vypadala situace ve Strážnici? Prozradí nám to stránky strážnické kroniky.

 

Již v  neděli 27.  října bylo ve městě nezvykle rušno,  při procházkách se  debatovalo o samostatném státě. Obzvlášť horlivě se k tomu postavili studenti, kteří začali dokonce  vymýšlet názvy pro nové peníze, například sokol / koruna /, brko / 20 haléř/, peříčko / haléř/ . Dne 28. října večer přišla očekávaná zpráva o kapitulaci Rakouska. Tato zpráva  se v mnoha městech stala podnětem k živelným demonstracím, při nichž lid jásal v ulicích a ničil symboly Rakousko-Uherska ale také docházelo  k ničení věcí, které habsburskou monarchii byť jen připomínaly. I ve Strážnici bylo cítit velké nadšení, lidé tušili, že přišla doba velkých změn. Na Černém orlu byla uspořádána schůze, na které před zcela zaplněným sálem promluvil profesor gymnázia Dr. Treybal. Druhý den ráno přišel telegram s nařízením - úřadovat jen česky , v novinách se lidé mohli dočíst o prohlášení samostatného státu.  Na místo okresního hejtmana Svobody byl dosazen profesor hodonínské reálky Juda. Vojáci si strhávali z čepic orlíčky a přijížděli do Strážnice s trikolórami. Studenti a mládež ovládli hlavní ulice, kde procházeli a volali

"nazdar", zpívali se  písně – Hej Slované, Kde domov můj, za každou písní se provolávala sláva Masarykovi. Na Předměstí bylo hlučno až do noci, mládež strhávala plechové rakouské orly z úředních budov, nakonec muselo kvůli udržení pořádku zasahovat i vojsko.. 30. října se celé město zdobilo a připravovalo na večerní oslavu, na střechách vlály prapory, zmizely německé nápisy a firmy, české výklady a okna byly vyzdobeny obrazy Masaryka a Wilsona. Studenti a Sokoli chodili po městech s trikolórami na levé paži, v aule gymnázia nacvičil učitel Hugo Nossek slavnostní písně. Na předměstí byla postavena tribuna.  Večer bylo celé město  osvětleno, okna byla vyzdobena národními barvami a vlasteneckými nápisy.  O půl sedmé vyšel od gymnázia průvod, v čele  jel jeden mladík na ověnčeném koni, za ním městská hudba se zpěváky a davy lidí v šestistupech. O pořádek se staral Sokol a hasiči., kteří šli po stranách průvodu, lidé měli lampiony nebo pochodně.  Cesta průvodu vedla ke Starému městu a poté zamířil Německou ulicí na náměstí, kde se zastavil u sochy sv. Floriána. Úředník dráhy p. Schneider zahrál u otevřeného okna na křídlovku píseň Na břehu Rýna, k tomu zněly zvony. Bylo to velmi působivé, všichni smekli a dojatě poslouchali. Potom se šlo dále Panskou ulicí na Předměstí, kde na tribuně řečnil profesor Treybal.

 Strážnice tak oslavila státní převrat.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode