K vernisáži v synagoze

10.06.2011 11:44

 

      V pátek 3.6. byla ve strážnické synagoze zahájena slavnostní vernisáží s programem výstava fotografií ze současného Izraele. Výstavu připravila skupina studentů z Katedry Blízkovýchodních studií filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni v čele s jejich pedagožkou ThDr. Alenou Hanzovou.

     O zcela nevšední zážitek se pro přítomné, kromě účinkujících, postarala i sama příroda. Krátce po zahájení vernisáže, která tentokrát neplánovaně vzhledem k nepříznivému počasí probíhala přímo v interiéru synagogy, se totiž venku setmělo a nastala prudká bouře s mohutným větrem. A tak zatímco uvnitř synagogy zněly působivé hebrejské písně v podání CM a sboru Purkyňova gymnázia pod vedením paní učitelky Mičkové, židovské modlitby i vyprávění o historii židovského národa, okolo synagogy řádily přírodní živly, které celou akci prozvučovaly hromy a blýskáním, pronikajícím dovnitř barevnými okny.

Mezi přítomnými byl, kromě samotných autorů výstavy, i rabín Samuel Fleischman, pocházející z New Yorku, který přednesl Šabatovou modlitbu, a později ještě posvětil víno, ThDr. Mgr. Alena Hanzová, Th.D společně se svými žáky seznámila posluchače s historií, současností a také budoucnosti židovské víry a státu Izrael. Neopomněla také zmínit v minulosti významnou strážnickou židovskou obec. Na závěr vernisáže přednesl místní lékař Vladimír Gregor své „Mokré requiem“, které značně zapůsobilo na  více než stovku přítomných. Po oficiální části vernisáže nastala prohlídka samotné výstavy, která je ještě doplněna i obrazy s židovskou tématikou od MUDr. Vladimíra Gregora. Přítomní si v synagoze mohli zároveň prohlédnout i stálou expozici vytvořenou Městským muzeem, která mapuje problematiku strážnického židovského obyvatelstva.

foto z vernisáže naleznete zde:  cesik.rajce.idnes.cz/synagoga_2011_-_vernisaz/

Výstavu v synagoze si můžete prohlédnout vždy od pátku do neděle od 13.30 do 17.30 hodin, nebo na tel 737 849 303.

 

Rabín Samuel Fleischman při  diskuzi nad Tórou             

     foto: Ivo Vratislavský

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode