Výstava 2222 strážnické nesvobody byla otevřena pro veřejnost

17.03.2014 14:48

Při příležitosti 75. výročí od vypuknutí 2 světové války byla ve strážnickém  Městském muzeu připravena výstava s názvem 2222 dní strážnické nesvobody. Hlavními autory  výstavy jsou Vojtěch Bača a Luďka Vaculíková.

Vojtěchu Bačovi,  který se touto problematikou zabývá již řadu let,  se podařilo shromáždit skutečně úctyhodné množství exponátů, z nichž je ovšem vzhledem k omezenému výstavnímu prostoru  muzea vystavena jen část. Dominantou výstavy je bezesporu těžký kulomet Maxim, používaný na světových bojištích v první polovině 20 století, k atraktivním exponátům se řadí i  neřízená raketa Katuša.  Na výstavě je dále nainstalováno spousta ručních lehkých zbraní, samopaly, pušky, dělostřelecké náboje, zajímavé jsou jistě i ukázky uniforem a výstroje jednotlivých armáda,  nechybí zde ani dobové mince či bankovky, válečné medaile či vyznamenání. .

    V několika vitrínách jsou potom umístěny modely bojové techniky, používané za 2 světové války včetně tanků, letadel či automobilů. Výstava je doplněna originálními dobovým tiskem a ozvučena dobovou hudbou. K nezvyklým exponátům se jistě řadí i originální plechové části ze sestřelených  letadel. K výstavě je připravena  prezentace s fotografiemi pořízenými v průběhu 2 světové války přímo ve Strážnici.

     Součástí výstavy bude vzpomínková akce k příležitosti 69. výročí osvobození obce, která se uskuteční dne 12.dubna od 14 hodin v muzejních prostorách. K vidění budou vojáci v dobových uniformách s autentickou výstrojí a polními tábory. Všichni jste srdečně zváni.

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode