Výstava v synagoze

31.05.2012 09:37

 

Před několika lety byla ve Strážnici pro veřejnost zpřístupněna opravená synagoga.  Přes letní sezonu nabízíme v interiéru této budovy výstavy s židovskou tématikou.  Postupně jste se tak mohli seznámit s židovskou kulturou, zvyky, školstvím, v loňském roce zde byly fotografie současného Izraele a pro letošní rok jsme pro Vás připravili výstavu s názvem "Strážnické židovské obyvatelstvo v archivních pramenech".  V synagoze si tak můžete prohlédnou celou řadu autentických materiálů, mezi kterými nechybí domovní listy, školní vysvědčení či svatební oznámení. K zajímavým exponátům patří také originální plány některých židovských domů. Z válečných let je k dispozici  např. originál četnického oznámení o zdemolování strážnické synagogy. Materiály na výstavě jsou ze sbírek městského muzea, část vystavených exponátů pochází z hodonínského archivu a výstava je doplněna i trojrozměrnými předměty, které jsme získali zápůjčkou z města Bzenec. Celý výstavní prostor  je oživen malbami   pana Vladimíra Gregora.

   Počet lidí, kteří navštívili synagogu od svého otevření, jde již do tisíců a byla mezi nimi  i řada potomků a příbuzných těch, kteří zahynuli v koncentračních táborech.  Zápisy v knize návštěv svědčí o smysluplnosti výstav s touto tématikou a současně zavazují k tomu, abychom pokračovali v této  tradici i do budoucna.

Synagogu můžete navštívit vždy od pátku do neděle od 13.30 do 17.30 hodin. Mimo tuto dobu lze objednat prohlídku na tel. 737849303

 

 

 

 

 

 

.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode